Reinier van de Berg

Reinier van den Berg (1962) is vooral bekend van televisie. Voor RTL4 presenteert hij bijna 30 jaar met regelmaat het weer. Vanaf begin 2018 is hij echter vooral duurzaam ondernemer en daarom nog maar weinig op tv te zien. Hij richt zich ondermeer op een hoogwaardige en winstgevende manier van plastic recycling. In zijn filosofie kan de transitie naar een duurzame wereld pas echt doorbreken, als die tegelijkertijd in financieel opzicht winstgevend blijkt te zijn.

 

Titel tijdens de DISCON

Klimaatklok terugdraaien. Gezond voor iedereen!

Winstgevend Rentmeesterschap

De wereld warmt snel op. De gevolgen zijn nu al goed zichtbaar. Uiteraard wat betreft temperatuur. De afgelopen zomer was veruit de warmste ooit gemeten in ons land. Op mondiale schaal regent het ook warmterecords. Nog groter zijn de problemen met betrekking tot water. Het is steeds vaker ‘te veel’ of juist ‘te weinig’. Men verwacht dat er in de loop van deze eeuw nog eens honderden miljoenen op drift raken, op zoek naar een gezonde en veilige plek om te leven. En dan komt er ook nog eens een fikse zeespiegelstijging bij…

Om het tij te keren zijn wereldwijd radicale maatregelen nodig. Bijvoorbeeld veel meer bos. Ook in stedelijk gebied. Steeds meer mensen wonen in stedelijk gebied waar in een opwarmend klimaat het ‘hitte eiland effect’ vrij spel heeft. Dat heeft een forse impact op de gezondheid en de levensverwachting. Tegelijkertijd kan de lucht in stedelijk gebied schoner worden, als we versneld overstappen op elektrisch vervoer en vervoer per (elektrische) fiets. Als we wereldwijd veel meer bos aanplanten, kunnen we tegelijkertijd ook in de bouw veel meer gebruik gaan maken van hout. Een houten gebouw bevat in feite veel CO2 dat daar generaties lang in blijft opgeslagen. Ook op gebied van voedsel komt er een fikse revolutie aan die gunstig kan uitpakken voor de wereldgezondheid. Verder moet de enorme vervuiling van het milieu drastisch worden aangepakt. In het jaar 2050 zit er in de oceanen meer plastic dan vis. En in vis zitten microplastics die op ons bord belanden… Kortom, niets doen is geen optie, we moeten vol aan de bak.