Bram Adema

Energietransitie, gasloos, CO2 reductie en het Klimaatakkoord- het klimaat is in enkele jaren een politiek, economisch en maatschappelijk fenomeen en hoofdpijndossier geworden. Als we het energievraagstuk niet oplossen dan is de wereld gedoemd te leven met opwarming van de aarde, stijgende zeespiegel en onvoorspelbaar extreme klimaatveranderingen, die wellicht leiden tot grote migraties van mensen op onze aarde.
Onze worsteling met energie is de eerste strijd om een schaarse grondstof die door iedereen wordt gevoeld. Niet door stijging of daling van de prijzen op de beurs, maar door wetgeving, extra kosten en dreiging uit onverwachte hoek. Earth Overshoot Day, afgelopen jaar op 1 augustus, markeert de dag waarop de grondstoffen die door mensen worden verbruikt niet meer door de aarde kunnen worden bijgemaakt. Zo leefden we in 2018 5 maanden op de pof, door grondstoffen die leiden tot uitputting van de aarde. Energie is de meest actuele en meest zichtbare “virgin material”, maar ook schone lucht, edele metalen, gezond water en ruimte worden onomkeerbaar door de mens verbruikt. Met de bevolkingsgroei van 7 miljard naar 10 miljard mensen is onze uitdaging om met deze ene aarde iedereen te laten werken, wonen en eten, zonder de aarde verder uit te putten.
Het energievraagstuk is het eerste serieuze voorbeeld van toepassing van de circulaire economie- zonder verlies van grondstoffen, en zonder gebruik van nieuwe of virgin materials die voorzien in de behoefte van mensen. De oplossing voor energie zal het voorbeeld zijn voor andere grondstoffen, en het bewijs dat het kan.
Energie in gebouwen en woningen vertegenwoordigt de grootste bron van CO2 uitstoot. De maatregelen hebben een korte terugverdientijd en lage investeringen, in ieder geval vergeleken met CO2 reductie in mobiliteit, industrie en landbouw.
Bram Adema zal vanuit de ervaring met honderdduizenden gebouwen en tienduizenden klanten laten zien hoe de energietransitie succesvol kan worden ingezet, en hoe gebouwen als verzameling grondstoffen als eerste circulair kunnen worden. De missie van CFP Green Buildings en de opgave voor Nederland is dan ook: “alle gebouwen en woningen circulair en CO2 neutraal”.   
Voor de deelnemers aan de districtsconferentie geeft de presentatie van Bram inzicht in energie als eerste circulaire opgave, en in gebouwen en woningen als opgave voor de transitie naar een circulaire economie in de komende jaren.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bram Adema is oprichter en directeur van CFP Green Buildings.

In de afgelopen 15 jaar heeft hij met CFP duizenden organisaties en meer dan 250,000 gebouwen verduurzaamd door online implementatie van maatschappelijk verantwoord ondernemen, energiemanagement, Het Nieuwe Werken en kostenbesparing. Zijn missie is om alle stakeholders in gebouwen en woningen in Nederland te helpen verduurzamen: 50% CO2 reductie in 2020 en alle gebouwen circulair in 2030. Door online diensten kunnen alle beslissers in gebouwen hun eigen duurzaamheid scannen, implementeren en monitoren. Hiervoor ontwikkelde CFP de online service www.csr-manager.nl. Deze online service geeft direct inzicht in alle maatregelen voor verbetering, om die maatregelen vervolgens in te voeren met bestaande budgetten. Al meer dan 250,000 gebouwen met meer dan 300 miljoen m2 oppervlak, waaronder klanten van ING Bank, Rabobank en ABN Amro, doen mee. Ook is er een game voor scholieren, hiermee wordt bewezen dat iedereen duurzaamheid kan begrijpen en verbeteren. In 2018 heeft CFP de volgende online services geïntroduceerd:

  • BREEAM online;
  • Rabobank E-Learning Module;
  • ING Bank Energie Robot.

Bram is initiatiefnemer van de Green Deal Circulaire Gebouwen en het Green Buildings congres. Ook is hij bestuurslid van Dutch Green Building Council en lid van de Ambitieraad 2020 van MVO Nederland. Bram geeft gastcolleges aan de Saxion Master Real Estate & Facility Management. CFP draagt jaarlijks bij aan een aantal goede doelen in Nederland en in het buitenland, waaronder MasterPeace in Kenia en de sponsoring van de Noordpoolexpeditie van Bernice Notenboom in 2017. Om innovatieve startups te stimuleren organiseert hij met zijn team twee keer per jaar innovatiedagen. Aan deze congressen en events hebben in de afgelopen jaren meer dan 150 startups en duizenden professionals deelgenomen. Bram heeft een MSc in Business Administration en Industrial Engineering. Hij ging naar Harvard Business School en Kellogg Graduate School of Management voor Advanced Financial Management en services strategie.